Twaróg hajnowski

Inne wyróżnienia:
  • Produkt zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych
  • Laureat Podlaskiej Marki Roku
Nazwa producenta: OSM Hajnówka
Opis:

Rodzaje twarogu Hajnoskiego: tłusty, półtłusty, chudy.

Surowiec: Surowcem do produkcji twarogów jest wyselekcjonowane mleko pochodzące z gospodarstw leżących w otulinie Puszczy Białowieskiej i Knyszyńskiej, czyli w regionie nieskażonym dużymi ośrodkami przemysłowymi. Mleko pozyskiwane jest od krów żywionych tradycyjnymi metodami, wypasanych na naturalnych łąkach ze skupiskami ziół.

Sposób wytworzenia: Pasteryzowane mleko o odpowiedniej zawartości tłuszczu jest zaszczepiane specjalnymi kulturami bakterii. Uzyskany skrzep jest krojony, ogrzewany i prasowany w postaci klinków. Twaróg po wychłodzeniu pakowany jest w opakowania z folii głębokotłoczonej w atmosferze gazów ochronnych, które wpływają na utrzymanie jakości twarogu.

Kształt: Twaróg produkowany w postaci klinków.

Wielkość: 250g

Konsystencja: Konsystencja twarogów hajnowskich jest jednolita, zwarta, bez grudek, lekko luźna.

Smak i zapach: Smak jest czysty, łagodny i lekko kwaśny. 

Produkt otrzymał medal za zajęcie I miejsca w XXIV Krajowej Ocenie Serów i Twarogów Białystok 2013. 

Inne rodzaje twarogu Hajnowskiego to: Krajanka (tłusty, półtłusty, chudy) i klinek – tłusty. 

Surowiec:

Surowcem do produkcji twarogów jest wyselekcjonowane mleko pochodzące z gospodarstw leżących w otulinie Puszczy Białowieskiej i Knyszyńskiej, czyli w regionie nieskażonym dużymi ośrodkami przemysłowymi. Mleko pozyskiwane jest od krów żywionych tradycyjnymi metodami, wypasanych na naturalnych łąkach ze skupiskami ziół.

Sposób wytworzenia: Pasteryzowane mleko o odpowiedniej zawartości tłuszczu jest zaszczepiane specjalnymi kulturami bakterii. Uzyskany skrzep jest krojony, ogrzewany i prasowany w specjalnych prasach. Następnym etapem jest krojenie krajanki, wychładzanie i pakowanie w pergamin i folię zapewniającą trwałość produktu. W przypadku klinków, gęstwa twarożkarska jest umieszczana w serniczkach (woreczkach uszytych w kształcie trójkąta) i poddawana prasowaniu. Po wychłodzeniu twaróg pakowany jest w pergamin i folię ochronną.

Wielkość: Masa klinka – 300~700g, masa krajanki ok.600~1000g

Produkt otrzymał medal za zajęcie I miejsca XXII Krajowej Ocenie Serów i Mlecznych Nowości Rynkowych, Białystok 2007 i I Miejsce za ser twarogowy Hajnowski w krajowej Ocenie Serów Tychy, Szczyrk 2005.

Dostępność terytorialna:
  • Produkt dostępny w całym kraju
Ulica: Warszawska 108
Kod pocztowy: 17 - 200 Hajnówka
Powiat: hajnowski
Miejscowość: Hajnówka
Telefon: 85 682 95 40
Kategorie: Produkty mleczne
Email:
Name:
Twoje imię
Twój adres email
Twoja wiadomość

Aktualności

07 marca 2017
ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KOLEJNEJ EDYCJI KONKURSU  NASZE KUL...
13 grudnia 2016
W dniach 9 - 10 grudnia województwo podlaskie uczestniczyło w X j...
30 listopada 2016
  Do prowadzonej przez Urząd Marszałkowski Województwa Podl...
Wszystkie aktualności >>